Barion Pixel

5 gyakorlat, amivel felfrissül a párkapcsolat

Idővel – a felelősség, a kötelezettségek, a mulasztások és sérelmek gyarapodásával – laposodni szokott a párkapcsolat. A megkopott kapcsolatból nem csak a válás az egyetlen út. (Arról majd egy másik bejegyzésben írok, hogy mikor lehet megoldás, ha külön utakon folytatja az egykori pár az útját.)

Mivel javítsunk a párkapcsolaton?

1, Írj szerelmes levelet vagy vallj szerelmet a társadnak!

Ha régen volt már ilyen vallomásban része, akkor biztosan jól fog esni neki néhány valóban szívből jövő mondat. Emlékezzünk csak, hogy milyen nagy hatással volt ránk annak idején, amikor kaptunk egy-két kézzel írt, romantikus levelet.

2, Dicsérd a családját!

Gyakori probléma, hogy a felek leértékelik egymás szüleit, családtagjait, nem fogadják el a segítségüket és/vagy undok megjegyzéseket tesznek rájuk. Ez azonban távolodást idézhet elő a kapcsolatban. Próbáljátok ki, hogy milyen légkört teremt, ha dicséritek egymás családját. Ha nem is kedveled a párod szüleit, biztosan van egy-két olyan tulajdonáságuk, amelyekért jár az elismerés számukra.

3, Önkéntesség együtt

Vállaljatok valamilyen önkéntes tevékenységet, amely közös projektként futhat a mindennapjaitokban. A jótékonyság, az önkéntes tevékenység kedvező hatással bír. Nem csak a bajba jutottnak segít, de vissza is tölti az adakozót. Keressetek olyan közösségeket, ahol szívesen fogadják a segítségeteket. Ebben a járványos időszakban akár online jelenlétben is tudtok gondolkodni. Például beszélgetni idősek otthonában lakó nyugdíjasokkal, vagy mesét felolvasni gyerekeknek, esetleg ahhoz, amihez értetek, azt a tudást tovább adni másoknak – videóhívásban.

4, Közös online táncóra

Jelentkezzetek a neten valamilyen táncórára. Például salsa, néptánc, rocky, hip-hop… igazából bármi jó, ami változást hoz, felpezsdít, felvidít, átmozgat.

5, Éjszakai baglyok

Nevezzetek ki minden héten egy estét, amikor már este 8-kor ágyba bújtok, kiválasztotok egy filmet és megnézitek közösen, majd megbeszélitek, hogy ki mit gondolt a történtekről. Ennek egy másik változata, hogy közösen kezdetek el egy könyvet olvasni, és egyik nap az egyikőtök, másnap a másik fél olvas fel belőle egy fejezetet, majd megbeszélitek, hogy ki mit gondol a hallottakról.

Hogy javítsuk meg a kapcsolatot?

Sajnos egyetlen párkapcsolat sem működik magától, hanem csak akkor, ha működtetik a felek minden nap. Odafigyelnek, hogy ismerve egymás szeretetnyelvét, minél több olyan gesztust adjanak a társuk felé, amelyekből ő szeretve fogja érezni magát.

Te ismered a társad szeretetnyelvét? Ez a könyv (e-book és nyomtatott verzió is elérhető) a segítségedre lesz, hogy fel tudjátok térképezni egymás szeretetnyelvét, segít abban is, hogy megtanuljátok kifejezni azt, amit éreztek, sémákat találtok a konfliktusrendezéshez és többszáz kérdést találtok a könyvben, amelyből minden nap, ha egyet átbeszéltek, egyre közelebb fogtok kerülni egymáshoz.

Ha tanácsadásra jelentkeznél, jeletkeznétek, akkor itt tudtok bejelentkezni hozzám online tanácsadásra (egyelőre, a pandémia idején).

A Helló, Párkapcsolat! modullal pedig otthon, kényelmesen, saját tempódban szerezhetsz információt a párkapcsolat működéséhez és ismerhetsz meg extra hatékony gyakorlatokat a párkapcsolatod felfrissítéséhez. Tudod, csak az a kapcsolat működik, amelyikért tudatosan tesznek a felek.