Barion Pixel

A napokban kaptam a kérdést Facebookon: Miért van az, hogy fáradtabban ébredek, mint ahogy elaludtam? Hogyan lehetne jól aludni?

Szerintem ebben az időszakban sokan rosszul alszanak. Főleg azok, akik eddig is hajlamosak voltak arra, hogy nehezen aludjanak el, zaklatottan teljen az éjszakai pihenésre szánt idejük. Napjainkban a pandémiás káosznak és bizonytalanságnak köszönhetően ez nem egy ritka tünet.

Azt vettem észre, hogy az, aki nappal dilemmázik a dolgain, szorong vagy túlterhelt, az nehezebben tudja kipihenni magát, még akkor is, ha rendelkezésére áll 6-8 óra alvásidő. Zakatolnak az elméjében a megoldásra váró feladatai, talán még a jövőre vonatkozóan is záporoznak a kérdései. Hogyan tervezzek? Mit tervezzek? Azért érzem rosszul magam, mert rossz a párkapcsolatom? Vagy túlterhelt vagyok? Kinek adjak le a feladataimból és hogyan? Mi lesz, ha megbetegszem? Mi lesz, ha gyerekeim, a társam betegszik le? Vajon meddig tart még ez a világjárvány és mi lesz, ha elveszítem az állásomat?

Gyakran olvassuk, hogy gondolkozzunk pozitívan, sőt, én magam is rá tudok állni arra a vonalra, hogy átveszem a listát, hogy mi minden jó az életemben. Ez nem jelenti azt, hogy eltagadom a válasz nélküli kérdéseimet, vagy a rossz érzéseimet. Egyszerűen elkezdek valami jobbra fókuszálni, mert amíg magam alatt vagyok, addig nem biztos, hogy találok megnyugtató válaszokat, vagy észreveszem az adódó lehetőségeimet.

A szorongató időszakban nagy adomány, ha van kihez kapcsolódnunk. Ha van egy barát, akit felhívhatunk, hogy megérezzük a valahova tartozás érzését. Hogy emlékeztessük magunkat arra, hogy ha kinyújtjuk a kezünket, találunk valakit, aki megfogja azt. Vannak, akik a hitüket használják a valahova kapcsolódáshoz, míg mások az önmagukba vetett hitüket erősítik régi sikertörténeteikkel, nehéz helyzetből való kijutásra emlékeztetve magukat.

Van azonban néhány technika, amit érdemes kipróbálni, ha nem tudunk kellő mértékben ellazulni alvás előtt. Természetesen a külső körülmények is fontosak. Lefekvés előtt félórával már ne telefonozzunk, ne tévézzünk. Olvassunk inkább könyvet, vagy beszélgessünk. Lehetőleg ne együk dugig magunkat a vacsoránál, és már tudatosan készüljünk a lefekvéshez, a kikapcsolódáshoz.

1, Légzésgyakorlat. Lassan lélegezzünk, négy másodpercig számolva, majd ugyanennyi idő alatt lassan fújjuk ki a levegőt. Érezzük, ahogy lassulunk, ahogy megnyugszunk.

2, Fejünk búbjától a talpunkig vegyük sorra minden porcikánkat és szkenneljük végig a testünket, azaz figyeljünk arra, hogy amelyik testrészünknél járunk, azt szándékosan lazítsuk el. Engedjük le a vállainkat, lazítsuk a kezeinket, lábainkat, arcunkat.

3, Számoljunk húsztól lassan visszafelé. (Tényleg van, akinek ez bejön!) Ha jól esik, akkor ismételjük meg többször is ezt a folyamatot.

4, Alkossunk lazító, nyugtató belső monológot. Mint például: Az izmaim ellazultak. A gondolataim lecsendesedtek. Egyenletesen és mélyen lélegzem. Stb.

5, Kapcsoljunk instrumentális, lassú, halk zenét és a lassú levegővételünkre figyelve ernyesszük el a végtagjainkat, engedjük, hogy az arcunk, homlokunk is ellazuljon.

+1 tipp: Este lefekvés előtt írj egy listát a másnapi teendőidről, hogy ne kelljen az agyadat terhelni még ezek észbentartásával sem.

****

Ha szeretnéd, hogy neked is segítsek túl jutni  az elakadáson, a krízisen (akár megcsalt, akár hűtlen fél vagy, akár a kommunikációban, egymás megértésében vagytok elakadva, boldogtalan vagy, és nem találod a kiutat), itt írd be magad a naptáramba. Szívesen fogadlak, hogy ne titkok vagy kétségek között kelljen élned, hanem megismerd az erőforrásaidat, és használni tudd őket a boldogságod megélése érdekében.

Örömteli napot kívánok!

Ha inkább könyvet olvasnál a témában, kattints IDE!