Barion Pixel

Ezeken dolgozz, hogy jobb legyen a kapcsolatod!

A boldog tartós kapcsolatok titkát sokan keresik. Egy régi mondás szerint a jó asszony köténye minden rosszat eltakar, de napjainkban az elkendőzés nem sokáig tart fenn boldogan egy párkapcsolatot.  A kapcsolatokért, legyen az baráti, családi vagy párkapcsolati, dolgozni kell. Nem csak az egyik félnek, hanem mindkettőjüknek.

De min is kell dolgozni? Az alábbi területeken feltétlenül.

Az önismereten, mindenképp. Ismernem kell, hogy mit miért teszek, mik a gyenge pontjaim, milyen szűrőn keresztül nézem a világot és fordítom be magamba a felém érkező impulzusokat. Ha alapvetően olyan vagyok, hogy minden felém érkező igényt támadásnak veszek, akkor vagy megsértődőm, ha a párom kifejezi az igényét, vagy visszatámadok rá. Azonban, ha ismerem magam, a reakcióimat, akkor rálátok arra is, hogy bizonyos helyzetekben hogyan tudom korrigálni a nézőpontomat úgy, hogy az békességet és ne távolodást hozzon a párkapcsolatba.

kommunikációs technikán, mert hiába tudom beazonosítani a bennem feltámadt igényt, ha nem tudom jól kommunikálni a társam felé. Honnan tudom, hogy nem jó a kommunikációs séma? Például abból, hogy a társam rendszerint visszajelez, hogy nem érti, miről beszélek. Ha kezdeményezek egy beszélgetést, és veszekedés lesz a vége. Ha meg akar velem beszélni valamit a társam, de nem jutunk el a megoldáshoz, mert vagy játszmázásba, vagy vádaskodásba torkollik a dolog.

szeretet fogalmának letisztázásán. A szeretet nem csak az, hogy amikor a társam kedves velem, akkor szeretem. A szeretet próbatétele akkor a legerősebb, amikor a társam úgy viselkedik velem, hogy azt érzem, nem is érdemli meg, hogy szeressem őt. A szeretet nem vesz rá arra, hogy kritizáljam a társamat, de arra igen, hogy elmondjam vádaskodás nélkül az igényemet. A szeretet nem értékeli le  a másik embert, hanem értő figyelemmel meghallgatja, és a másik érzéseit keresi a felszínen zajló folyamatokban. A szeretetben élő ember tudja, hogy ő maga is hibázik, ezért empatikusan, de tényekre alapozva tud reagálni a társa cselekedetire.

tisztelet kimutatásán. Amikor a párokkal foglalkozom, sokan nehezményezik, hogy nem tiszteli őket a társuk és van, hogy a társ erre az információra értetlenül reagál. Amikor lebontjuk, hogy ki mit ért tiszteletadás alatt, akkor elő szoktak jönni a különbözőségek. Tiszteletlenségnek élheti meg valaki azt, hogyha a partnere nem tartja a határokat, nem ismeri el a hobbiját, vagy leszólja a kedvenc sorozatát.

A kapcsolatban, ha megvan az elköteleződés, a szeretet és a tisztelet, akkor jó eséllyel meg tudjuk tartani hosszú távon is a partnerünket, mert a kommunikáció, az önismeret fejleszthető terület. És meg is éri ezzel foglalkozni, mert a kiegyensúlyozottságunk a tét. Ha meg már gyerekeink is vannak, akkor pedig jó ha szem előtt tartjuk, hogy csak azt tudjuk átadni számukra, amit  már mi is tudunk, és az a minta fog beléjük ivódni, ahogyan mi éljük az életünket.  

*****

Ha szeretnéd, hogy neked is segítsek túl jutni  az elakadáson, a krízisen (akár megcsalt, akár hűtlen fél vagy, akár a kommunikációban, egymás megértésében vagytok elakadva, boldogtalan vagy, és nem találod a kiutat), itt írd be magad a naptáramba. Szívesen fogadlak, hogy ne titkok vagy kétségek között kelljen élned, hanem megismerd az erőforrásaidat, és használni tudd őket a boldogságod megélése érdekében.

Örömteli napot kívánok!

Ha inkább könyvet olvasnál a témában, kattints IDE!