Barion Pixel

Hogy viselkedjek, ha megcsalt a párom?

A hűtlenség sok párkapcsolatban előfordul. Van, ahol érzelmi szálak mozognak, míg máshol testi vonatkozásban is megjelenik. Ha kiderül a hűtlenség, mind a megcsalt, mind a hűtlen fél számára nehéz, döntésekkel teli időszak jön.

Most arra az esetre térek ki, amikor a megcsalt fél keresi azt, hogy miként érdemes viselkednie a történtek után.

Mit tegyek, ha megcsaltak?

A témában ezeket a kérdéseket kapom legtöbbször:

  • azonnal szakítsam meg a kapcsolatot? (nem csak ez lehet a megoldás)
  • költözzön el otthonról a hűtlen fél? (jó gondolat lehet elsőre, de nem biztos, hogy tudtok közeledni újra, ha tartósan külön éltek)
  • fontos tudnom, hogy kivel, mikor és hányszor csalt meg? (fontosabb, hogy mit élt meg önmagából azokban az időszakokban)
  • meg tud változni valaki, aki egyszer félrelépett? (igen)
  • egyáltalán szeret akkor engem ez az ember? (ezt érdemes felkutatni)
  • hülyére fog venni engem, ha megbocsátok? (nem feltételenül igaz)
  • mindenki rajtam röhögött a környezetemben? (ha valaki ezért téged elmarasztal, annak a véleménye ne legyen releváns a számodra)
  • a hűtlenség azt jelenti, hogy nem illünk egymáshoz? (nem feltétlenül)
  • revansot vegyek? (van, amikor a megbocsátás így könnyebb, de nagyobb eltávolodást szül, és nem lehet megkerülni ezzel sem a munkát)

A legtöbben a barátnőikkel, barátaikkal beszélik meg, ha hűtlenség történt, és ez nem feltétlenül a legjobb megoldás, ugyanis a barátaink nagyon szeretnek és védenek bennünket. Ez viszont nem mindig engedi, hogy objektívan adjanak tanácsot. Sokan a saját sebükből, félelmükből adnak ilyenkor tanácsot. A saját életük, élettapasztalatuk, tolerancia szintjüknek megfelelően fognak ítéletet hozni.

Ritkán mondják, hogy figyelj, gondold át, nézd meg, hogy hol mentetek el egymás mellett, tisztázzátok le, hogy ki mit keres ebben a kapcsolatban, és mi az oka, hogy nem tudtátok kielégítően megadni egymásnak azt, amit ki akartok venni a kapcsolatból. Ha megvannak a pontos okok, akkor pedig fejlesszétek azt a területet, hogy többet ne ezt a „megoldást” válassza a hűtlen fél.

Ismernünk kell a saját és a társunk működési sémáit

A saját és a társ működését sem tudják mindig pontosan feltérképezni a barátok, és megreked a felszínen a folyamat kielemzése. Megcsalt, hazudott, elárult, önző volt – lapátra vele! – szokott érkezni a jó tanács. Ami természetesen abból fakad, hogy szeretik a megcsalt felet, sajnálják, és próbálják megóvni a további fájdalomtól.

Csakhogy! Fájdalom nélkül nincs változás, és mélyebb rétegekben kell keresni a hűtlenség okát. Fontos mindkét félnek meglátni a saját viselkedését működtető hiányokat, hiszen mindenki séma szerint működik. A saját működési sémája szerint. És ha ebben a kapcsolatban nem tudta érvényesíteni az igényét, akkor mi garantálja, hogy egy másikban fogja tudni?

A hűtlenség egy új fejezet kezdete a pár életében. Ezt a lehetőséget felhasználhatják rombolásra és építésre is. Ha az elköteleződésük megvan – nem csak a társuk, de a saját fejlődésük iránt is, akkor szép, új fejezet nyílhat meg számukra. De ez annál több munka, minthogy fátylat dobjunk a múltra és haladjunk tovább, mert ha ugyanúgy működünk, ugyanarra az eredményre fogunk jutni: nem megy az igénykifejezés, nem kielégítő a szexuális élet, nem élvezetes a kommunikáció, nem minőségi a közös időtöltés…stb.

2 módon tudsz velem együtt dolgozni:

1,Személyre szabott tanácsadás

2, Helló, Élet! online tanfolyamok

Várom, hogy Te is abba a csoportba tartozz, akik tudatosan élnek, és a felismerések által tesznek azért, hogy jobb körülmények között éljenek!