Barion Pixel

Hogyan hozható vissza a szex a párkapcsolatba?

A szerelem néhány év alatt átalakul mélyebb, megfontoltabb kötődéssé a párkapcsolatban és gyakran a szexuális vágy megcsappan. Egyrészt a túlzott közelség is kiolthatja a vágyat, de a naponta gyűlt sérelmek, túlterheltség, igazságtalanság érzése sem bírnak vágyfokozó hatással.

A klienseim közül nagyrészt a nő fogalmazza meg azt, hogy nem kívánja a férje közelségét, és a férfi az, aki arról számol be, hogy annyiszor próbálkozott már sikertelenül együttlétre hívni a feleségét, hogy már nincs kedve egy újabb elutasításhoz. A két fél érzelmi világának eredményeként létrejön egy tartósan szexmentes kapcsolat.

Lehet-e boldog a szexmentes kapcsolat?

Elméletileg lehet, azonban az én tapasztalatom szerint, ha egy 35-55 év közé eső klienskörről beszélek, akkor náluk a szexmentesség hiányként jelentkezik. A nőben is és a férfiban is hiány az, hogy nincs „normális” szexuális együttlét. A normálist azért tettem idézőjelbe, mert a nők általában azt mondják, ha együtt is vannak a férjükkel, általában ráhangolódás néllüli gyors menet, két gyereknevelési akció között, vagy hullafáradtan a hálószobában.

Miért nincs a nő a vágy állapotában?

Ezekben a helyzetekben a nők nincsenek a vágy állapotában és sok esetben az aktus megkezdése után sem jönnek izgalomba. Így az orgazmus elmarad, és az együttlétet nem értékelik kielégítőnek. Azt érzik, csak egy eszközök voltak arra, hogy a férjüknek jobb kedve legyen, elmaradjanak a konfliktusok. Mellőzve, figyelmen kívül hagyva érzik magukat. Ennek következtében előbb-utóbb megfogalmazódik bennük egy vágy – az „igazi” férfira. Aki vágyat ébreszt benne, aki nőként kezeli…stb. Természetesen a férfiban is megfogalmazódhatnak és sok esetben meg is fogalmazódnak hasonló gondolatok. Egyrészt megéli azt a negatív érzést, hogy nem vágyik rá a felesége, nem tartja igazi pasinak, másrészt ott a kielégületlenség, ami az ő szemében feleslegesen elvesztegetett helyzetekből fakad.

Miért nincs szeretkezés, amikor lenne rá idő?

Amikor erről beszélünk a párokkal, akkor a férjektől gyakran hallom, hogy lett volna lehetőség szeretkezni a hétvégén akár, de hiába küldték el a gyereket a nagymamához, a feleség mégis inkább pakolt, sürgött-forgott a lakásban, ahelyett, hogy őt szeretgette volna. A feleség válasza sok esetben erre az, hogy végre volt gyerekmentes ideje a lakás rendberakására.

Nem egyszer hallom erre válaszul azt, amit nem akar a nő hallani, és a férfi nem tudja, hogy ezzel csak messzebbre tolta a feleségét: „Hagyhatnád ilyenkor a házimunkát, majd megcsinálod később, mikor már hazajöttek a gyerekek.”

Húha, a feleség nem erre a bíztató mondatra vágyik, ettől nem indul el a szexuális vágy útján.

Közelebb került volna a férj a feleségéhez, ha azt mondja, oké, értem, hogy gyerekek mellett nehéz tisztán tartani a lakást, és neked erre lenne igényed. Mit gondolsz arról, ha leadjuk a gyerekeket, egy-két óra alatt kitakarítunk, elpakolunk és utána filmnézés közben megpróbálunk közeledni egymáshoz?

Na, ez az, amit ritkán hallok a tanácsadáson.

Amitől a nő vágyakozni tud:

  • ha a társa mindennap figyelmes vele
  • ha a társa fizikailag is vonzó
  • ha látja, hogy a férfi a mindennapokban is jó formában van, humoros, energikus, segítőkész
  • ha a férfitól kap érzelmi támogatást, gyengédséget, megértést
  • ha a férfi nőként bánik vele, és nem anyaként, nem szolgáltatja ki magát
  • ha önmagával is elégedett, van önbizalma, ég a belső tűz benne
  • ha az együttlétekben jól érzi magát

Vágy nélküli szex

Igen, néha evés közben jön meg az étvágy, de csak ha étvágygerjesztő az étel. Sokszor futnak bele a nők abba a stratégiába, hogy nem kívánják a társukat, mégis az ő kedvéért megtörténik az együttlét. A tapasztalataim alapján ennek ritkán jó a vége. Ott és akkor és utána sem. A nő tárgyként gondol a párkapcsolati szerepére, és még egy adósságszámla is keletkezik, hiszen ő akkor is lefeküdt a férfival, amikor nem volt kedve hozzá, bezzeg a férfi egy csomó mindent nem tesz meg érte. A nő odafordulása felnagyítódik, a férfi negatív vonásai még jobban kiemelkednek. Nem vezet eredményre.

Mi az, ami visszahozza a szenvedélyt a kapcsolatba?

Az egymásra figyelés, a mindennapokba behívott erotika, csábítás, intimitás. Az, hogy a helyes szeretetnyelvet használva adnak gesztusokat egymásnak. Segíti a vágy kialakulását a távolság, amikor nem telepszenek egymásra a felek, nem egymástól várnak mindenre megoldást, hanem tágabb kapcsolati körrel rendelkeznek, több helyről éri őket pozitív inger. Ha mindkét fél elégedett önmagával, jó a kisugárzása és ettől érdekessé, izgalmassá, izgatóvá válnak a másik szemében.

Érdemes dolgozni azon, hogy legyen szenvedély a házasságban, mert a hideg hálószoba egy okozat, amelynek az oka a párkapcsolat működtetésében és az egyén lelki állapotában, a felek szokásaiban keresendő.

Hogy javítsuk meg a kapcsolatot?

Sajnos egyetlen párkapcsolat sem működik magától, hanem csak akkor, ha működtetik a felek minden nap. Odafigyelnek, hogy ismerve egymás szeretetnyelvét, minél több olyan gesztust adjanak a társuk felé, amelyekből ő szeretve fogja érezni magát.

Te ismered a társad szeretetnyelvét? Ez a könyv (e-book és nyomtatott verzió is elérhető) a segítségedre lesz, hogy fel tudjátok térképezni egymás szeretetnyelvét, segít abban is, hogy megtanuljátok kifejezni azt, amit éreztek, sémákat találtok a konfliktusrendezéshez és többszáz kérdést találtok a könyvben, amelyből minden nap, ha egyet átbeszéltek, egyre közelebb fogtok kerülni egymáshoz.

Ha tanácsadásra jelentkeznél, jeletkeznétek, akkor itt tudtok bejelentkezni hozzám. Egyelőre a pandémia idejére csak online tanácsadás érhető el (Viber/Messenger/Skype). Ha érdekel, hogy zajlik egy tanácsadás, kattints IDE!

Helló, Párkapcsolat! modullal pedig otthon, kényelmesen, saját tempódban szerezhetsz információt a párkapcsolat működéséhez és ismerhetsz meg extra hatékony gyakorlatokat a párkapcsolatod felfrissítéséhez. Tudod, csak az a kapcsolat működik, amelyikért tudatosan tesznek a felek.