Barion Pixel

Így bocsáss meg, hogy felszabadítsd magad!

Nem tudunk olyan életet élni, hogy kikerüljük a sértő helyzeteket. Sokszor igazságtalanul bántanak meg bennünket, vagy tesznek velünk olyan dolgokat, amelyek mély sebeket okoznak nekünk.

A megbocsátás sosem arról szól, hogy a bántó félnek igaza volt, vagy joga volt ahhoz, hogy bántson. Azt végképp nem jelenti, hogy bármikor megteheti újra velünk, vagy hogy elnéznénk neki azt, ami történt. Azt jelenti, hogy készek vagyunk kilépni az áldozatszerepből, és felszabadítani magunkat attól az élménytől, hogy rossz érzésünk legyen, vagy csökkent önbizalommal éljünk a múltban történtek miatt.

Nézzük, mit tehetünk azért, hogy könnyebben jöjjön a megbocsátás!

1, Ne várj arra, hogy a másik fél bocsánatot kérjen, mert ez vagy meg fog történni, vagy nem, de ezen nem múlhat a te szabadságod.

2, Meséld el valakinek a történetet, valaki olyannak, akiben megbízol, aki képes téged támogatni ebben az érzésvilágban. Ez lehet egy szakember is. Ha nem tudsz még beszélni a történtekről, akkor írd ki magadnak a naplódban. Már az is segítően hat.

3, Ez nagyon fontos lépés: határozottan fogalmazd meg és hangosan mondd ki a tükör előtt, hogy készen állsz és hajlandó vagy elengedni ezt a sérelmet és megbocsátani annak az embernek. Nem érte, nem más kedvéért fogod ezt megtenni, hanem kizárólag magad miatt, a te felszabadulásodért.

4, Igyekezz megérteni a régi helyzetet. Vajon mi miatt viselkedett ő így? Mi volt az ő gyengesége, felelőssége abban a szituációban? Nem mintha ez felmentené, csak legalább segít a megértésben, hogy miért történt az úgy, ahogy.

5, Keresd meg a tanulságot, mi az, amit levonhattál magadnak a történtekből, mi az, amit a veled történtek megerősítettek benned. Mert biztosan van valami, amit erőforrásodként tudsz használni. Már az is téged emel, ha elhatározod és be is tartod, hogy például te nem fogsz így bánni másokkal.

6, Nézd meg, hogy valamikor a múltban, te okoztál-e fájdalmat valakinek, és miután beláttad a te felelősségedet abban a szituációban, bocsáss meg magadnak is.

7, Ha úgy érzed, hogy segítően hat, írj egy levelet a bántó félnek. Írj le mindent, amit érzel, ami miatt neheztelsz rá, majd égesd el a levelet, vagy tépd apró darabokra és húzd le a vécén.

8, Találj ki valami rituálét a megbocsátásodhoz. Ez lehet egy pohár finom gyümölcslé, egy szelet édesség vagy egy felszabadító örömtánc is.

Szurkolok Neked, menni fog!

Ha tanácsadásra jelentkeznél, akkor itt tudsz bejelentkezni hozzám online tanácsadásra (egyelőre, a pandémia idején).

Ha erősíteni szeretnéd az önbizalmadat, akkor a Helló, Önismeret! tanfolyam segíteni tud neked.