Barion Pixel

Mi okozza a szexmentes házasságot?

A tartós kapcsolatokban élők gyakran panaszkodnak arra, hogy kevés, vagy nem elég minőségi a szexuális érintkezés, kiveszett az intimitás a mindennapokból. Általában a feleség nagy szívfájdalma, hogy a férj egy idő után már nem bókol, nem udvarol, nem akarja meghódítani őt, pedig ezek az apró figyelmességek, az érdeklődés, a szeretet helyes kifejezése felpezsdítené az ellaposodott kapcsolatot.

Az ügyfeleim beszámolója alapján a nők gyakran ezeket hiányolják a házasságukból:

 • csókolózás
 • udvarlás
 • simogatás
 • dicséret
 • szívességek
 • támogatás

A férfi ügyfelek pedig gyakran az alábbi problémákat fogalmazták meg:

 • a társ állandó panaszkodása
 • kevés együttlét – vagy kedvetlen hozzáállás a társ részéről
 • törődés hiánya
 • zsémbes hétköznapok
 • rengeteg kritika érkezése

Az alábbi 3 dolog sokat ront a párkapcsolat minőségén, pedig biztosan sokan nem is szándékosan emelik be a hétköznapjaikba.

1, Figyelmesség hiánya. Például, amikor nem érdeklődik a partner napja, félelme, vágya iránt. Nem közös a házimunka, hanem minden alapvetően a nő feladata, és a férfi csak besegít adott esetben. Ide tartozik a vigasztalás, az együttérzés hiánya. 

2, Szeretetteljes, tiszteletteljes előjáték hiánya. És nem csak az együttlét előtti húsz percet értem ez alatt. Több ügyfelemnél is probléma, hogy a férfi „nyomás” alatt tartja a szexualitás terén. A nő nem kívánja annyiszor a szexet, és ebből konfliktus kerekedik. Nagy a nők leterheltsége, feloldódnak a tökéletes anyaságban, azonban nem megy egyik pillanatról a másikra kilépni a felelősségteljes szerepkörökből, és azonnal átcsapni egy csábító nőci szerepbe. Mindezt egy fenékre csapás, vagy mell megmarkolás hatására, főleg úgy, hogy a feleség a hétköznapokban nem kap elég pozitív visszajelzést, hogy milyen csinos és kívánatos hölgy. Ennél több kellene a kielégítő és vágyott szexuális élet megágyazásához. (Ide kívánkozik még a férfi ápoltságának megléte is.)

3, Sérelmekből fakadó kommunikáció. Nagyon gyakori a játszmázás a kapcsolatokban, míg az őszinte kommunikáció leginkább a sértések megfogalmazásába futnak bele. Érdemes elsajátítani az asszertív kommunikációt, és a békés konfliktuskezelés technikáját is. Azt tudjuk közvetíteni, ami bennünk van. Ha forrongunk,  mert rendszerint elnyomjuk saját magunkat, vagy hagyjuk elnyomni magunkat, akkor a begyűjtött sérelmek, a szőnyeg alá söpört, visszafojtott vélemények, vágyak bizony egyszer csak kitörnek a titkos ládából és a kedves, tisztelet-, és szeretetteljes beszélgetés helyett a sérelmekkel átszőtt személyeskedés fog utat törni magának.

Ha valaki nem akar elválni, és újrakezdeni a párkapcsolat kiépítését és fenntartását egy új személlyel, hanem a meglévő rendszerben kíván eltölteni még 30-40 évet, akkor érdemes most tennie valamit a változásért, hiszen a hátralévő életében most a legfiatalabb. Egy új nézőpontból, új szemlélettel, új célokkal, önmagát és a társát újra megismerve nekivágni a házasság újabb, örömtelibb fejezetének.

Ha szeretnéd, hogy neked is segítsek túl jutni  az elakadáson, a krízisen (akár megcsalt, akár hűtlen fél vagy, akár a kommunikációban, egymás megértésében vagytok elakadva, boldogtalan vagy, és nem találod a kiutat), itt írd be magad a naptáramba. Szívesen fogadlak, hogy ne titkok vagy kétségek között kelljen élned, hanem megismerd az erőforrásaidat, és használni tudd őket a boldogságod megélése érdekében.

Örömteli napot kívánok!

Ha inkább könyvet olvasnál a témában, kattints IDE!