Barion Pixel

Mit csináljak, ha megcsalt a párom?

A hűtlenség általában egy szomorú folyamat okozataként jelenik meg az emberek életében. Boldogtalannak érzik magukat a párkapcsolatban és a feszültségeikre szelepet nyitnak egy viszony formájában.A hűtlenség elég gyakran előfordul a párkapcsolatban. Nem feltétlenül a klasszikus, fizikai értelemben, de akár lelkileg is közel kerülhet a párunk valaki máshoz, miközben nem lép ki a párkapcsolatból.

Miért csalt meg a párom?

Amikor a párokkal ezen a problémán dolgozunk és keressük az egymáshoz újra visszavezető utat, akkor gyakran kiderül, hogy a megcsalt fél nem feltétlenül a párja viselkedésétől szenvedett, hanem a saját életvezetése, érzelmi világa, lerendezetlen ügyei, félelmei azok, amelyek miatt önmagát leértékeli, vagy adott esetben elveszíti az örömteli énjét, amit viszont megtalál a viszonyban a szeretője oldalán azokra az órákra.

Több kliensem is úgy fogalmazott, hogy

„nem a szerető személye volt varázslatosabb, mint a párom, hanem ott, minden eddigi hibámat, tévedésemet, párkapcsolati elvárásomat elrejtve, végre azt érezhettem, hogy csak én vagyok, csak én számítok és nem a házasságban betöltött szerepem és tevékenységem, mulasztásom alapján ítéltek meg és ez felszabadító volt”.

Ilyen esetekben érdemes utána menni, hogy valóban mi zajlik az egyénben, mi miatt boldogtalan és melyek azok a fejlesztendő területek, amelyekre érdemes ráfeküdni egy kicsit a jövőbeni párkapcsolata érdekében.

Hogyan dolgozzuk fel a megcsalást?

A megcsalt fél általában a kezdeti düh fázis után megéli a csalódottságot, kétségbeesést, értéktelenség, reménytelenség érzését, elveszítheti a jövőképét, és az egész világról alkotott idealizált képe összeomlik. Elég nehéz időszak ez, rengeteg kérdéssel, amit akarva-akaratlanul a társának szegez, még akkor is, ha tudja, hogy ez fájdalmas válaszokat fog hozni. Nehéz tartania magát ahhoz, hogy csak olyan kérdéseket tegyen fel a viszonnyal kapcsolatban a társának, amelyek válaszát el is fogja bírni.

Fáj a megcsalás

Mint minden fájdalmas epizódnak, ennek is vége lesz egyszer, és ha fejből tudjuk is, azért lelkileg nehéz ezt lekövetni. Az idő abban segít, hogy jobban összeálljon egy letisztult kép rólunk, a társunkról, a világunkról. A fájdalom azonban sokáig elkíséri még a megcsalt felet. Elképzelt jelenetek villanhatnak fel a semmiből, megkeserítve a jelent, és messzire tolva a jövőt. A megcsalt félnek nem kell hasonlónak lennie a szeretőhöz. Nem kell azonnal megbocsátania. Nem kell végletekig haragudnia sem a társára. Semmit nem KELL, minden az akkori érzelmi és pszichés állapotnak megfelelően fog előtörni az emberből. Túl fog jutni rajta, le fog tisztulni a helyzet, ha nem ragad bele valaki túl sokáig az önsajnálatba, hanem arra fektet hangsúlyt, hogy olyan segítséget kapjon, aki át tudja vezetni őt ezen a folyamaton. A baráti kör is jó lehet(ne), de azt tapasztalom, hogy a barátok a „legjobbat” akarják nekünk ilyenkor. Azt, hogy ne fájjon, hogy megbűnhödjön a tettes, és jó legyen a megcsalt félnek. De a helyzet nem ilyen egyszerű. Honnan tudjuk, hogy mi a jó a megcsalt félnek? A saját belső iránytűje fogja neki megmondani, és azt se felejtsük el, hogy barátként úgyis azt fogom tanácsolni, ami az én szűrőmön keresztül jön át rajtam. Az én félelmeimen, vágyaimon, biztonságérzetet adó viszonyítási pontjaimon keresztül.

Mit tegyen, akit megcsaltak?

Az megkerülhetetlen, hogy a megcsalt fél átgondolja, hogy mit szeretne. Akarja még így is a társával élni tovább a mindennapjait? Szeretne vele maradni és közösen átdolgozni magukat ezen a szakaszon? Akar még bízni benne? Akar megbocsátani? Akarja látni a helyzetben a saját felelősségét is és új alapokra, információkra, szokásokra helyezve nyitni egy új, közös fejezetet? Ezek a kérdések sokkal fontosabbak a továbblépés szempontjából, mint azok a lefülelő, felderítő kérdések, hogy kivel, hányszor, hol és milyen volt az affér. Úgy tapasztalom, hogy az önbizalom erősítése, a jelenben tartó technikák, és a meditációs gyakorlatok segíteni tudnak ebben a nehéz időszakban. (ha ebben szeretnél segítséget kapni, ITT találod a gyakorlatokat bemutató online anyagokat)

Sokszor a megcsalt fél szégyenérzete is gátolja a továbblépést, a segítségkérést. Inkább egyedül, belül rágódva szeretne túlmenni ezen az élethelyzeten, és ez nem mindig vesz jó irányt. A párkapcsolat megfeneklése, nem szégyelnivaló helyzet, sokkal inkább megoldásra vár és sok-sok mindent megmutat mindkét fél számára önmagukról és a párjukról is. Túl fájó tapasztalás, de kétségtelen, hogy jól feldolgozva a helyzetet minden résztvevő önmaga jobb verziójaként kerülhet ki ebből a krízisből.

Ha szeretnéd, hogy segítsek neked is a kiút megtalálásában, a helyzeted értelmezésében és helyrerakásában, ITT tudsz velem időpontot egyeztetni.

Ha inkább olvasnál a témában, vagy online tanfolyamot végeznél, akkor IDE kattints és válassz egy téged segítő eszközt.