Barion Pixel

Mit tegyünk, ha félünk az ismeretlen jövőtől?

A félelem sokszor megment bennünket, máskor meg gátol abban, hogy kiegyensúlyozottan, lelki békével éljük az életünket. Mikor jó a félelem és mikor kevésbé? Akkor mindenképp jó, ha kreatívvá tesz bennünket és segít abban, hogy ne rohanjunk a vesztünkbe, azonban, ha gátol abban a cselekvésben, ami a boldog jelenünket adná meg, akkor nem jó, hogy jelen van.

Sajnos a mondás, amit gyermekkorunkban biztosan hallottunk már egyszer, ha nem többször is, arra kondicionál bennünket, hogy ne a lelkesedést, a fejlődést lássuk meg egy adott helyzetben, hanem inkább ragadjunk bele abba – ami ismert rossz. Ez a mondás úgy szól: Járt utat a járatlanért soha fel ne adj!

De mi történik akkor, ha minden változatlan marad az életünkben? Gondolj csak bele, hogy milyen lenne, ha mostantól semmi, de semmi nem változna az életedbe. A fejfájás, a konfliktusos párkapcsolat, a csökkent önbizalom, az anyagi helyzet, az egészségi állapot – mind megmaradna örökké ezen a szinten. Belegondolni is rossz.

Ha úgy érzed, hogy gátol téged a félelmed, mert nem tudsz vele mit kezdeni, akkor próbáld megismerni az eredetét. Miből táplálkozik ez a félelem? Mitől is félsz igazából? Van-e valami az adott területen, ami a te kontrollod alá esik, azaz tudsz-e tenni valamit a szituációban?

Hogyan kezeljük a félelmünket?

Azt mondják az agyunk működését kutató professzorok, hogy az elménk abban fog segíteni bennünket, amire rávezetjük. Ha egy ismeretlen helyzetről azt gondoljuk, hogy félelmetes és nyomasztó, akkor az elménk nem akarja, hogy az megvalósuljon és minden erejével azon lesz, hogy ne legyünk benne abban a folyamatban, helyzetben.

Ha azt mondjuk, hogy szokatlan nekem az ismeretlen helyzetbe kerülés, de izgatottan várom, hogy mit fogok kihozni belőle, akkor egészen másként fog működni az elménk. Nem zár le, nem arra sarkall, hogy maradjunk a komfortzónánkon belül, hanem segíteni fog, hogy minél döccenőmentesebben vegyük az akadályokat, életfeladatokat.

Azonosítsd a félelmet!

Ha félsz, határozd meg a félelmed pontos okát. Az, hogy félsz az ismeretlentől egy tág fogalom, arra nem tudom, hogy találsz-e megnyugtató választ. De ha tovább viszed a dolgot, és azt mondod, hogy félek attól, hogy megbetegszem, akkor tudsz rá stratégiát gyártani, hogy miket tudsz te megtenni az eset elkerülése érdekében, és egy pozitív forgatókönyvet is gyárthatsz arra, hogyan fogsz abból kijönni, milyen sok esélyed lesz a gyógyulásra! A kontroll máris nálad lesz.

Ha félsz, hogy milyen életed lesz nyáron-ősszel-jövőre a Covid járvány miatt, akkor próbáld meg megkeresni, hogy mire van ráhatásod ebben az időszakban. Például, természetben sétálni, vagy videóchaten beszélgetni, könyvet olvasni, átrendezni az egész házat, naponta tornázni, nyelvet tanulni, barátokat szerezni, hiszen most extra módon mindenki igényli, hogy kapcsolódjon másokkal…

Ha a hiányra, a korlátozásra figyelsz, akkor az elméd azt éli meg, hogy csak az a nyomasztó világ létezik és ez frusztrálóan hathat. Ha arra figyelsz, hogy egyébként mennyi mindent lehet tenni a lezárások idején is, akkor arra fogsz lehetőséget találni, hogy megtaláld ezeket a tevékenységeket.

Ha tanácsadásra jelentkeznél, akkor itt tudsz bejelentkezni hozzám online tanácsadásra (egyelőre, a pandémia idején).

Ha erősíteni szeretnéd az önbizalmadat, akkor a Helló, Önismeret! online tanfolyam segíteni tud neked.

Ha az élet több területén szeretnéd fejleszteni magad (önbizalom, kommunikáció, párkapcsolat, céltervezés, relaxáció), akkor a Helló, Élet! online csomag tud neked segíteni.