Barion Pixel

Sex/Life, azaz amikor szűkké válik a házasság

Miért olyan nehéz a házasság fenntartása, amikor évekig annyira vágyunk arra, hogy stabil, megbízható párkapcsolatban éljünk?

A fenti kérdés sok ügyfelemnél előkerül. Keresik a választ arra, hogy miért olyan nehéz megtartani egy házasságot, miért nem elég számukra az, ami megadatik a kapcsolatban. Itt most azokról a kapcsolatokról beszélek, amelyek nem mentesek a nézőpontok különbözőségétől, de alapvetően élhető, és sok területen hoz nyugalmat, elégedettséget a partnerek számára. Egyébként a Sex/Life című film (Netflix) ugyanezt a témát feszegeti. Sikerét valószínű épp annak köszönheti, hogy sok néző tud azonosulni a főszereplők történetével, érzéseivel. Bár, hozzáteszem, a sok ügyféltörténetet megismerve, egy ilyen szituáció nem csak a szexről szól. A nőknek fontos az érzelmi töltés, a vágyakozás, a vágyottság érzése a szexuális együttlét minősége mellett.

AMIKOR A “MINTACSALÁD” VÁLNI KÉSZÜL

De térjünk vissza arra, hogy mi miatt érezheti magát magányosnak valaki a kapcsolatában. Ide passzol Anikó és Gábor házassága, akik már 17 éve együtt élnek, két gyermeket nevelnek. Anikó dolgozik, gyerekeket nevel, háztartást vezet, de minden feladatába be tudja hívni a férjét. Gábor – ha megkéri felesége – részt vesz minden munkafolyamatban otthon, sőt, még Anikó magánvállalkozásába is besegít, ha kell. Idillinek tűnik a helyzet, nem de? Azonban az idillt megtöri egy férfi közeledése, aki Anikóhoz keresi a kapcsolódást. Azt gondolhatnánk, hogy Anikónak mindene megvan, ami elég ahhoz, hogy a fizikai vonzalom ellenére nemet mondjon a férfinak, mégis affér lesz a találkozásból.

HA HIÁNYZIK VALAMI A HÁZASSÁGBÓL…

Amikor hűtlenség történik egy kapcsolatban, akkor nem csak a hűtlen fél viselkedését érdemes látni benne, hanem az egész rendszert, amiben működnek. A feleség és a férj saját működését, önismereti szintjét, a társismeretük fokát, igényeit, és van még valami: a kapcsolatuk fennállásában változó közös és egyéni élethelyzetváltozást.

Mindannyiunkban ott a megújulás vágya, a szabadság iránti sóvárgás, a pezsgés megélésének vágya, ugyanakkor vágyunk arra is, hogy biztonságban legyünk, tartozzunk valahova, legyen stabilitás az életünkben. Ha nézzük ezt az egyenletet, nem biztos, hogy ki tudjuk szépen hozni, hogy minden tényező stimmeljen. Hiszen, ha megbízható, kiszámítható, és éppen ezért lassú tűzzel működő ember vagyok – mert a család élethelyzete, a párkapcsolat biztonsága ezt kívánja, akkor nem biztos, sőt biztos, hogy ugyanezzel a gondolkodással és viselkedéssel nem fogok rejtélyes és izgalmas lenni a párkapcsolatban. Mert a két cél, két külön viselkedést igényel. És nem csak az egyéni élethelyzet változást kell látnunk, hanem azt is, hogy a családi élet mit kíván. A kisgyerekek mellett az otthon melegen tartása, a stabilitás lesz a kulcs, amikor már nagyobbak, viszont egészen más jelenlétet kíván meg a családi élet. A kényelmes és praktikus farmer+póló ruhatárat felválthatja a csinos ruha+magassarkú kombó. Az esti közös fürdetés, és esti rutin helyett helyet kaphat az edzőterem, vagy foci a haverokkal.

A MÁSIK ELÉRHETETLENSÉGE FELKELTI AZ ÉRDEKLŐDÉST?

Ha a társam stabil, megbízható partnert keres bennem, akkor az alap, hogy nem titkolózom, nem hazudok neki, számíthat rám, elérhető vagyok számára gyakorlatilag bármikor. Meghallgatom őt, pozitívan reagálok az igényeire. Az ügyféleseteimet látva azonban sok párnál ez egy idő után nem hoz szikrát, nem hozza lázba azt az embert, aki erre vágyott évekig, aki az előző kapcsolata bizonytalansága után egy fix hátteret keresett magának. Akkor a stabilitást megadni képes embert kereste maga mellé, ám ahogy változik az igénye és kiszámíthatóvá, akár unalmassá vált a mindennapja, már az őt mozgató, pezsgető emberre (vagy inkább mindennapokra) vágyik. Ha nem elég jó a kommunikáció a két fél között (vagy az egyik fél nem tudja azonosítani a benne lévő változást), akkor nem tudják lekövetni egymás vágyát, nem tudnak változtatni az addigi működésen – akár a szexben is!, megindul az eltávolodás, és sok esetben évekre konzerválódik.

Ha a társam küzdeni akar értem, látni akar engem, felnézni rám, tenni azért, hogy felkeltse az érdeklődésemet, akkor olyan tapasztalatot kell szereznie velem, ami ezeket táplálja. Közös kalandok, külön programok… Milyen az a kapcsolat, amelyik nem kiszámítható, nem megbízható, rejtélyes, kockázatos? Milyen az a nő vagy pasi viselkedése? Például nem érezteti állandóan a kizárólagosságot a másik felé, nem osztja meg minden gondolatát vele, másokkal is elmegy programra, azaz távolság kerül közéjük. Ha van távolság, akkor onnan látni lehet a másikat, akkor onnan mozdulni tudnak egymás felé. Ha össze vannak nőve a felek, akkor nem látják igazán egymást már, nem tudnak megérkezni egymáshoz, mert minden pillanatban egyként mozdulnak.

VÁLTANI A SZEREPEINK KÖZÖTT, LÁTNI A SAJÁT ÉS A TÁRS IGÉNYÉT

Így azért látható, hogy egyszerre, egyszemélyben kétféle cselekvést nem tudunk tenni. Azonban ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne egy optimális távolságot, arany középutat találni ahhoz, hogy érdekesek maradjunk a társunk számára úgy, hogy közben együtt menedzseljük a családi életet. Ehhez azonban el kell fogadni, hogy rizikót vállalunk azzal, hogy távolabb engedjük a másikat magunktól annak tudatában, hogy a közösen meghúzott határvonalat nem lépi túl. Vállaljuk, hogy nem a másik féltől várjuk azt, hogy érdekessé tegye az életünket, hanem mi alakítunk ki olyan életet, amely által érdekes tudok maradni a társam szemében.

Úgy látom, nem lehetetlen a vágyak mindkét végét megélni egy kapcsolatban. A biztonságot és a pezsgést is, de ezt a rendszert ki kell építeni, fejleszteni önmagunkat, megtalálni azt a stratégiát, amelyben mindketten jól érezzük magunkat – vigyázva egymásra és arra, amit létrehoztunk.

Ha szeretnéd, hogy elindulj a változás útján, három módon tudok neked segíteni:


1, Skype/Viber/Messenger online tanácsadás,

2, Helló, Élet! online tanfolyamok – önismeret, párkapcsolat, célok, kommunikáció, relaxáció

3, Könyvek, e-bookok


Kívánom, hogy mihamarabb rendeződjön az életed!