Barion Pixel

Így használd a negatív érzéseidet a boldogságodért!

Többször futok bele olyan helyzetekbe, hogy a negatív érzését szeretné valaki letagadni, ám mégsem jön a boldogság érzése. Vajon mi ennek az oka?

Azt tapasztalom, hogy a negatív érzéshez kapcsolt bűntudat sokkal károsabb, mint amikor az ember elfogadja, hogy most mit érez, még akkor is, ha az nem egy előremozdító vagy komfortos érzés.

Viki története kapcsán vetem papírra az ezzel kapcsolatos gondolataimat, tapasztalataimat. Viki számos nehéz helyzetbe került élete során, már gyermekkorában meg kellett tapasztalnia azt, hogy milyen, ha elhagyják. Ez a kamaszkorában, és a felnőtté válása során többször is visszaköszönt az élethelyzeteiben. Nehezen bízik az emberekben, nem igazán élte meg a feltétel nélküli szeretet biztonságos hálóját sem. A kapaszkodókat keresve talált rá az évek óta egyre erősödő nézetre, hogy lásd pozitívan a világot, és jobban fogod érezni magad! Good vibes only. Csakhogy hiába sajátította el ezeket a mondatokat, mégsem érkezett hozzá rózsaszín szemüveg a postán. A baráti körében mind gyakrabban hangzott el, hogy mindenki a saját életének a kovácsa, ne keseregjen, hanem kezdje el pozitívan látni a világot. Hibáztatták a neatív érzéseiért, ami benne bűntudatot keltett, így még nehezebben találta meg a lelki egyensúlyát. Csírájában szerette volna elfojtani a negatív érzéseit, de nem ment. A barátai pedig azt hangoztatták, hogy a negatív érzés rossz, káros, nem szabad megélni.

Természetesen igazság van abban, hogy lásd más szemmel az adott helyzetet, és akkor mást fogsz kivenni belőle, de ez nem egyenlő azzal, hogy tagadd meg a negatív érzéseidet. Most gondolj csak bele, hogy milyen érzés lehetett Vikinek, amikor sajnált elengedni valamit vagy valakit, illetve, ha félelmei voltak valami miatt, és érkezett a felmentőnek tűnő jó tanács: a fájdalom negatív energia, ne éltesd. Van benne igazság? Van. Minden élethelyzetben átkapcsolja az embert? Nem.

Egy történés érzéseket vált ki bennünk, amit a gondolatainkkal felülírhatunk és előcsalhatunk vele egy kellemesebb érzést. Ezt a technikát magam is használom. De az első pont, hogy nem tagadom le az érzéseimet. Nem fogok nem sajnálni valamit, ha nehéz elengednem. A zsigerből jövő érzéseket nem fogom érvényteleníteni. Az viszont már rajtam múlik, hogy a további lépéseket milyen gondolatmenetre fűzöm fel.

Ha te akarsz segíteni annak, aki negatív érzéseket él meg

Úgy tapasztalom, nagyon kell vigyázni arra, hogy milyen mondatokkal segítünk valakit. A megfelelő mondatok megválasztásában nagyban segít, ha empatikusan állunk a másik emberhez. Beleérzünk abba, amin ő most keresztül megy, reagálunk az ÉRZÉSÉRE, és segítünk neki egy ÚJ NÉZŐPONTRA találni a helyzetében. Az nem visz előre, ha érvénytelenítjük az érzését azzal, hogy „másnak sokkal rosszabb”, „ne gondolj a negatív dolgokra”, ” ne félj”. Ha most tudna nem félni, akkor most nem félne. Ha most csak pozitív események érzései jutnának az eszébe, akkor jól érezné magát.

Mit kezdjünk a negatív érzésekkel?

A negatív érzéseink – bár tény, hogy nem kellemes időzni bennük – kiváló útjelzőként is használhatóak. Jelzik, hogy valamivel most nem bírunk el. Vagy erőforrást kellene felszabadítanunk, hogy jobban legyünk, vagy új szemmel nézni a történést, vagy valami módon megtalálni az utat ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat.

Amikor valaki mélyponton van, sajnálkozik, fél, akkor nem azzal segítjük, hogy szembeszállunk, érvénytelenítjük az érzéseit. Hiszen a gyermeknek is hiába mondjuk el éjszaka, hogy nincs szörny az ágy alatt, ha ő fél. Sokkal hamarabb oldódik meg a helyzet, ha az érzéseire reagálva – akár közös megoldást keresve a félelem kiváltó okának elkerülésésére – megnyugtatjuk őt.

Mit tegyél Te a negatív érzéseiddel?

Az előző bekezdésben arról volt szó, hogy mit nem tanácsos tenni azzal, aki szenved. A sorrendet azért így határoztam meg, mert sokszor könnyebb mással megértőnek lennünk, mint magunkkal. Bízom benne, hogy azt a megértést, amit ilyen helyzetben tanusítanál a szerelmed, a gyermeked, vagy barátod felé, azt önmagad felé is megteszed.

Mit tegyél, ha túlterheltnek, leharcoltnak, mélyponton érzed magad?

  • Ne hibáztasd magad érte. Emberek vagyunk, néha sajnálkozunk, néha félünk, néha pedig szárnyalunk.
  • Állj meg egy pillanatra, és próbáld meg valamelyik relaxációs módszert használni. A mindfulness gyakorlatokkal kiválóan át tudjuk helyezni a fókuszunkat a jelenbe.
  • Kapcsolódj valakivel, aki biztonságos teret nyújt neked az érzéseid megéléséhez, és megérti azt. A legjobb, ha tud neked segíteni kiutat találni a nyugalomhoz.
  • Tervezd meg, hogyan fogsz megküzdeni a félelmetes helyzettel, keress kapaszkodókat, amelyek megcsillantják a reményt számodra.

Ne hibáztasd magad, ha az eddigi stabil lelkiállapotodban most megcsúszol érzelmileg. A pandémia idején most a legtöbben hullámvasúton érzik magukat. Egyik pillanatban stabilan állunk, a másikban a földön találjuk magunkat. Arra bíztatlak, hogy informálódj a meditációs, relaxációs gyakorlatokat illetően és az önhibáztatás helyett az önerősítést válaszd. A világ kétpólusú, azaz, hol fény, ott árnyék. Az ember hasonlóan működik. Tudunk optimistán, reményteljesen állni az életünkhöz, és tudjuk az ellenkezőjét is művelni. Ez azért egy felszabadító, jó hír.

*****

Egy klikkelésre vagy a tudatos élet kiépítését segítő gyakorlatok megszerzéséhez. A Helló, Élet! online tanfolyamon az önfeltérképező kérdések segítségével felismered a működési sémáidat, segítséget kapsz a kommunikációd javításához, az önbecsülésed erősítéséhez, az életcélod megtalálásához, az önmotiváláshoz, a stresszkezeléshez, a párkapcsolat javításához, a célok megtervezéséhez.

Ha szeretnél tudatosabban élni, szívesen segítek Neked is, hogy minél jobban érezhesd magad a bőrödben.

2 módon tudsz velem együtt dolgozni:

1,Személyre szabott tanácsadás

2, Helló, Élet! online tanfolyamok

Várom, hogy Te is abba a csoportba tartozz, akik tudatosan élnek, és a felismerések által tesznek azért, hogy jobb körülmények között éljenek!

Ha úgy érzed, hogy túl sok idő lenne egyedül dolgoznod magadon, azon, hogy beivódjanak az új, nyugalmat hozó sémák, akkor itt tudsz időpontot egyeztetni a tanácsadásra.

Kép: pexels.com